Anemisiz Mutlak Demir Eksikliği
Anemisiz Fonksiyonel Demir Eksikliği
Kronik Hastalıklarda ve İnflamasyonda Anemi
Demir Eksikliğinin Fizyolojik Nedenleri
Demir Eksikliğinin Patolojik Nedenleri
Demir Eksikliği Anemisine Yol Açan Hastalıklar
Kronik Kalp Yetmezliğinde Demir Eksikliği
Böbrek Yetmezliğinde Demir Eksikliği
Kronik Hipermenoresi Bulunan Kadınlar
Demir Eksikliği Anemisinin Tedavisi
Demir Eksikliği Anemisine Yol Açan Hastalıklar
Demir eksikliğinin en yaygın nedenlerinden biri, gastrointestinal koşullardır.¹
Yetişkin erkeklerde ve menapoz sonrası kadınlarda demir eksikliği, gastrointestinal koşullar sonucu kan kaybı nedeniyle oluşabilir. Bununla birlikte, kolon ve mide kanserleri, emilim bozukluğu (en yaygın olarak çölyak hastalığından²), gastrektomi veya bariatrik cerrahi, inflamatuar bağırsak hastalığı, helicobacter pylori ve giardia lamblia olarak görülmektedir.³
Demir eksikliği, inflamatuar bağırsak hastalığı olan kişilerin yüzde 60 ile 80’inde görülür.⁴
Bunun nedeni şunları içerir:
- İltihaplanmaya yanıt olarak üretilen bir protein olan hepsidinde artış
- Bağırsak kanaması
- Zayıf demir emilimi
- Diyet kısıtlamaları
İnflamatuar bağırsak hastalığında minimum izleme kan testleri, hemoglobin, serum ferritin, transferrin satürasyonu ve c-reaktif protein (CRP) içermelidir. Demir eksikliği, ferritin ve satürasyon seviyeleri kullanılarak belirlenebilir ancak bunların yorumlanması, iltihaplanma seviyesine (CRP) bağlıdır. Serum ferritin seviyeleri akut inflamasyonda artar, bu nedenle CRP yükseldiğinde, hastalar normal bir ferritin seviyesine sahip gibi görünebilir. Böylelikle, CRP yükseldiğinde demir eksikliğini gösteren ferritin seviyesini <100 μg/l’ye yükselir. CRP’nin normal olduğu durumlarda standart değer (<30 μg/l) geçerlidir. ⁵
¹Goddard et al., 2011
²National Institute for Health and Care Excellence (2009) Coeliac disease: Recognition and assessment of coeliac disease. London: NICE.
³Arnott I, Bloom, S, Keshav S, Mowat C, Orchard T, Dalrymple J, Jones R, Saleem S, Fraser A, Mair S and Mason I (2013) Iron deficiency anaemia in inflammatory bowel disease. Supplement distributed in GUT, Frontline Gastro and BMJ Research.
⁴Arnott et al.,2013
⁵Goddard AF, James MW, McIntyre AS, Scott BB (on behalf of the British Society of Gastroenterology) (2011) Guidelines for the management of iron deficiency. Anaemia. GUT 60:1309–1316.