Scroll Top

Gebelik ve Doğum

Gebelik

Hamile olduğunuzu öğrenmek, hem heyecan hem de endişe uyandırabilir. Tükettiğiniz tüm maddelere bir anda daha fazla önem vermeye başlayabilirsiniz.

Zararlı olabilecek maddeleri tüketmeyi bırakırken daha fazla ihtiyaç duyacağınız şeyleri tüketmeyi de unutmamalısınız. Hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için demir gibi belirli besin maddelerinin alımını artırmanız önemlidir.

Sağlıklı bir gebelik için demir

Bir bebeğin gelişimi eşsiz ve zorlu bir süreçtir. Vücudunuz buna uygun tasarlanmış olsa da, bu iş için gerekli tüm besin maddelerine sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekir.

Demir, vücudunuzun düzgün çalışmasının yanı sıra, gebe kalır kalmaz başlayan değişiklikler açısından da önemlidir.

Sağlıklı bir bebek için demir

Demir tüm organların, özellikle de yeni gelişenlerin düzgün şekilde çalışması için gereklidir.1 Bebeğinizin anne karnında gelişebilmesi için sizden demir alması, doğduktan sonra büyüyebilmek için de bu demiri depolaması gerekir. Demir ve bebek gelişimi hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Demir eksikliğim olduğunu nasıl anlarım?

Demir eksikliğinde karşılaşabileceğiniz semptomlar arasında halsizlik veya yorgunluk hissi, solgunluk ve nefes kesilmesi yer alır. Semptom Arama Aracını kullanarak demir eksikliğinin diğer semptomlarını inceleyebilirsiniz.

Aşerme, genellikle ciddiye alınmayabilir.  Ancak demir eksikliği anemisi, canınızın buz ve hatta toprak gibi tuhaf şeyler çekmesine neden olabilir. Aşermeleriniz olağan dışı bir hal almaya başladıysa ya da demir eksikliğinin halsizlik ve bitkinlik2 gibi diğer semptomlarıyla karşı karşıya kaldığınızı düşünüyorsanız, semptomlarınızın en olası nedenini tespit edecek olan doktorunuzla konuşmalısınız.

Demir eksikliğim olabilir, ne yapmalıyım?

Doktorunuz demir eksikliği anemisi (ihtiyacınız olan tüm alyuvarı üretmeye yetecek yeterli demire sahip olmadığınız zaman) belirtileri için sizi kontrol edecektir; ancak demir eksikliği, anemi olmadan da görülebilir. Bu durum da hamileliğinizi etkileyebilir.3 Bu nedenle, demir eksikliği belirtilerini ve tükettiğiniz besinlerden alacağınız demir miktarını nasıl artıracağınızı bilmeniz önemlidir.

Sizde demir eksikliği olduğu konusunda endişeleniyorsanız doktorunuzla görüşmek için randevu almaktan çekinmeyin. Doktorunuz gerekli gördüğü takdirde demir düzeylerinizi kontrol edecek ve size önerilerde bulunacaktır.

Kendinizi bitkin hissediyorsanız, doktorunuzu ziyaret etmeden önce yorgunluk düzeyinizi değerlendirmek için Bitkinlik Anketimizi kullanabilirsiniz. Bitkinliğin hayatınızı nasıl etkilediğini doktorunuza anlatmak için anketimizin sonuçlarından yararlanabilirsiniz.

İhtiyaç duyduğunuz demir miktarı, hamileliğin her trimesterine (her 3 aylık dönem) göre değişiklik gösterebileceği için, hekiminizin hamileliğiniz boyunca demir düzeylerinizi kontrol edeceğini unutmayın.

REFERANSLAR

  1. Rao R, Georgieff MK.Iron in fetal and neonatal nutrition. Semin Fetal Neonatal Med. 2007;12(1):54-63. doi:10.1016/j.siny.2006.10.007.
  2. Wood MM, Elwood PC.Symptoms of iron deficiency anaemia: A community survey. Br J Prev Soc Med. 1966;20:117-121.
  3. World Health Organization.Iron deficiency anaemia. Assessment, prevention and control: A guide for programme managers.; 2001.