Doktorunuzla Konuşun
Bitkinlik hissediyorsanız ya da solgunluk, halsizlik, baş dönmesi ve çarpıntı gibi demir eksikliğinin diğer belirtileriyle karşılaşıyorsanız aile hekiminize başvurunuz. Demir eksikliğiniz ya da bu belirtilere yol açan başka bir hastalığınız olabilir. Başvurunuz sırasında, belirtilerinizin neden kaynaklandığını tespit edebilmesi amacıyla doktorunuzun ihtiyaç duyabileceği bilgileri önceden düşünmeniz yararlı olacaktır. Sormak istediğiniz soruları da önceden planlayabilirsiniz. Bu bölümde doktorunuza neleri anlatmanız gerekebileceği ele alınmaktadır.
Demir eksikliği testi
Bitkinlik ve diğer belirtiler sizi endişelendiriyorsa nedeninin demir eksikliği olup olmadığını kesin bir şekilde öğrenmeniz önemlidir. Doktorunuz belirtilerinizi ve tıbbi öykünüzü öğrenmenin yanı sıra sizden kan örneği almak da isteyebilir. Kan örneği üzerinde farklı analizler gerçekleştirilebilir. Bu analizler arasında anemik olup olmadığınızı belirlemeye yönelik tam kan sayımı ve demir düzeylerinin kontrol edilmesine yönelik başka testler yer alır. Yaşınıza ve cinsiyetinize bağlı olarak anemi ve demir eksikliği anemisinin tanımlanması için farklı değerler kullanılabilir. Gerçekleştirilebilecek testler ve bunların sonuçlarının ne anlama geldiği konusunda ayrıntılı bilgi almak için buraya tıklayın.
Demir Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?
Bitkinlik ve/veya diğer belirtileri kabul edip hayatınızı buna göre ayarlamak zorunda değilsiniz, demir eksikliği tedavi edilebilir bir durumdur. Doktorunuz testler yaptıktan ve demir eksikliği olup olmadığını doğruladıktan sonra size en uygun tedavi seçeneğini önerecektir. Tedavi seçenekleri arasında demir açısından zengin yiyecekler tüketerek beslenme tarzınızdaki demir miktarını artırmak ya da oral demir tableti veya damar içine uygulanan demir yoluyla demir takviyesi almak yer alabilir. Tedaviye bağlı olarak kendinizi iyi hissetme süresi değişkenlik gösterebilir. Olumlu etkileri ne zaman hissetmeye başlayacağınızı doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.
Yiyeceklerinizi iyi seçin
Kendinizi çok yorgun hissediyorsanız ya da demir eksikliğinin diğer belirtilerini yaşıyorsanız besinlerden yeterince demir alıp almadığınızı değerlendirmelisiniz. Demir açısından zengin besinler tüketmek demir düzeylerini artırmanın ve bitkinliği azaltmanın en iyi yoludur. Normalde sağlıklı ve dengeli bir beslenme tarzıyla vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm demiri alabilirsiniz. Bununla birlikte, sağlıklı beslenirken bile bazen demir açısından zengin yiyecekler tüketemiyor olabilirsiniz. Bu durum özellikle de demir eksikliği riski yüksek olan vejetaryenler ve veganlar için ya da durumu değişen, örneğin hamile kalan kişiler için geçerlidir. Demir açısından zengin yiyecekler ve demir alımını artırırken kaçınmanız gereken yiyeceklerin listesi için bu bölüme göz atabilirsiniz.
Demir Eksikliğine Karşı Doğru Beslenme Kaynakları
Vücudumuz tarafından emilen demir miktarı, onu ne kadar depoladığımıza bağlı olarak değişkenlik gösterir. Her gün aldığımız demir miktarı, kaybettiğimiz miktardan daha düşükse demir eksikliğinin olumsuz etkileri baş göstermeye başlayabilir2. Demir eksikliği, anemiye neden olacak kadar şiddetlenebilir. Demir açısından zengin bir beslenme rutinine sahip olmayan kişiler, -özellikle adet gören kadınlar- demir eksikliği riskiyle karşı karşıyadır