Scroll Top

Tedavi Seçenekleri

İBH’de demir eksikliğine yönelik tedavi seçenekleri

Semptomlarınızı öğrendikten ve kan testi sonuçlarınızı inceledikten sonra doktorunuz sizde demir eksikliği ya da demir eksikliği anemisi olup olmadığını doğrulayabilir ve size en uygun tedavi seçeneğini önerebilir.

Tedavi seçeneklerinden biri kırmızı et, karaciğer, zenginleştirilmiş tahıl gevrekleri ve yapraklı bitkiler gibi demir açısından zengin yiyecekleri daha fazla tüketmek olabilir.1 Yemeklerinizi planlarken bu kılavuz demir açısından zengin yiyecekleri seçmenize yardımcı olabilir. Beslenme tarzınızı değiştirmeyi planlıyorsanız doktorunuzla konuşun, demir açısından zengin belirli yiyeceklerin İBH semptomlarınızı artırıp artırmayacağını dikkate almanız gerekebilir. Örneğin İBH semptomlarınız şiddetleniyorsa bazı fasulyelerden, baklagillerden ve brokoli gibi lif açısından zengin yiyeceklerden kaçınmak iyi olabilir. İBH’niz gerileme aşamasında, yani remisyon dönemindeyken, demir depolarınızı koruyabilmek için demir açısından zengin pek çok yiyeceği tüketebilirsiniz.

Demir düzeylerinizi besin kaynakları yoluyla iyi bir seviyede tutabilirsiniz ancak aneminiz varsa demir takviyesi almanız gerekebilir. Doktorunuz demir takviyesini aşağıdaki şekillerde uygulayabilir:

  • Reçetesiz ya da reçeteli olarak alınabilen oral demir takviyeleri2
  • Demirin serum ya da enjeksiyon gibi bir yöntemle doğrudan kan dolaşımına uygulandığı damar içine uygulanan/intravenöz demir takviyesi2
  • Demir düzeyleriniz çok düşükse kan nakli3

Demir eksikliğinize, ilgili dönemde İBH’nizin durumuna ve kullandığınız diğer ilaçlara bağlı olarak bazı tedaviler, sizin için diğerlerine kıyasla daha uygun olabilir. Doktorunuz kullanabileceğiniz tedavi seçeneklerini sizinle görüşecek, durumunuza en uygun tedaviyi önerecektir.

Tedaviye bağlı olarak kendinizi iyi hissetme süresi değişkenlik gösterebilir. Olumlu etkileri ne zaman hissetmeye başlayacağınızı doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.4 Tedavinizle ilgili sorunlar ya da yan etkiler yaşıyorsanız veya semptomlarınızda iyileşme olmuyorsa tavsiye almak için tekrar doktorunuzla görüşün.

REFERANSLAR

  1. Michael Alleyne, McDonald K. Horne, MDb, and Jeffery L. Miller M.Individualized treatment for iron deficiency anemia in adults. Am J Med. 2008;121(11):943-948. doi:10.1016/j.amjmed.2008.07.012.Individualized.
  2. a.b. Stein J, Hartmann F, Dignass AU. Diagnosis and management of iron deficiency anemia in patients with IBD. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2010;7(11):599-610. doi:10.1038/nrgastro.2010.151.
  3. Gomollón F, Gisbert JP.Current Management of Iron Deficiency Anemia in Inflammatory Bowel Diseases: A Practical Guide. Drugs. 2013;73(16):1761-70.
  4. Goddard AF, James MW, McIntyre AS, Scott BB.Guidelines for the management of iron deficiency anaemia. Gut. 2011;60(10):1309-16. doi:10.1136/gut.2010.228874